På svenska  
Tvättråd för , Beyond-X  överdragskläder.

För att få ut maximalt av dina kläder krävs att de sköts på korrekt vis. Nedan följer ingående råd hur detta bör ske.

För att mycket vattenavvisande, andningsaktiva material skall fungera optimalt krävs att de är rena. Smuts i eller på fibrerna liksom vatten försämrar funktionen.
En bra ytimpregnering ser till att både smuts och vatten stöts bort från tyget. Ytimpregneringen kan slitas ut av fysisk åverkan, d. v. s. den kan faktiskt skrapas bort från delar av fibrerna.
Den största ytimpregnerings-förstöraren är dock vanligt tvättmedel. Tvättmedelsmolekyler reagerar och fäster på ytimpregneringen, och släpper bara delvis vid sköljning. Funktionen hos tvättmedel är exakt motsatt den hos impregneringen, den tar bort vattnets ytspänning och attraherar vatten, vilket medför att vattenavstötningen snabbt försämras.
Vi rekommenderar att tvätta med mildare tvättsåpa typ Nikwax Loft Tech Wash som ej är lika starkt som vanligt tvättmedel, men som ej heller reagerar med ytimpregneringen.
Detta innebär dock att plaggen bör tvättas oftare. Dock efter 20 tvättar visar tester att över 70% av original vattenstötningsförmågan finns kvar.

Skulle ytimpregneringen bli dålig kan den förbättras med impregneringsmedel som Nikwax Wash-In TX.Direct. Detta kräver dock att tyget först är helt rent, annars låser den nya impregneringen in smuts och gammalt tvättmedel, som snabbt kommer fram igen och förstör impregneringen. Tvätta därför först med Nikwax Loft Tech Wash, som tar bort alla rester av tvättmedel, och impregnera sedan. Skulle plagget vara så smutsigt att det måste tvättas med vanligt tvättmedel, för att erhålla maximal impregnering igen måste plagget sköljas ordentligt, helst två gånger, sedan tvättas med Nikwax Loft Tech Wash, följt av impregnering med Nikwax Wash-In TX.Direct. Sen är plagget som nytt med en mycket slitstark impregnering.
Samma procedur kan göras på gamla kläder som man tycker har blivit som en svamp. Resultatet blir ett helt nytt plagg!
Mjukmedel och alla tvättmedel innehållande mjukmedel förstör omgående ytimpregneringar och bör undvikas.

Plaggen kan maskintvättas i 30-40°C. Det står 30°C på tvättråden i plaggen. Detta är dock betingat av amerikanska regler.
Plaggen skall hängtorkas. Att torktumla våta plagg kan skada isoleringen i plaggen. För att de skall torka snabbare vänd dem ut och in.
När plagget är torrt kan det dock med fördel torktumlas 5-10 min. på hög värme. Värmen hjälper nämligen till att reaktivera ytimpregneringen.

Kemtvätta ej.

Alla tyger fäller färg om de får ligga i blöta lång tid. Dessa tyger är ytterst bleknings-resistenta och innehåller därför extra mycket färgpigment. Trots att de också är mycket färgfasta, finns mer färgpigment än normalt som kan fälla ut. Därför skall plaggen aldrig ligga i blött, exempelvis tvättmaskin över natten, utan maximalt 5 timmar åt gången.

Fläckborttagning

Alkoholhaltiga drycker:
 Om du spiller, dränk färska fläckar i kallt vatten med några teskedar glycerin. Skölj med vit vinäger och vatten. Av erfarenhet vet vi att du även kan lyckas med clubsoda.

Blod: Gnid bort det som går. Dränk den färska fläcken i rikligt med kallt vatten och lös upp fläcken.

Smör, olja, fett: Behandla fläcken med flytande tvättmedel (alt.fläckborttagningsmedel) innan hela plagget tvättas. Om fläcken kvarstår efter tvätt, upprepa behandlingen och skölj med varmt vatten.

Stearin: Låt stearinet stelna (kan påskyndas genom att gnugga isbitar mot fläcken). Skrapa sedan försiktigt bort stearinet med en slö kniv. Om fläcken kvarstår, placera fläcken mellan två pappershanddukar och pressa med ett varmt strykjärn. Torka av den kvarvarande fläcken med en alkohollösning.

Ketchup, chilisås, senap: Snabbmatens fasa, torka genast med kallt vatten och lös sedan upp fläcken med flytande tvättmedel, skölj ordentligt i vatten.

Tuggummi: Inget tuggande i liftkön. Gnugga klibbiga fläckar med is eller snö tills tuggummit rullar ihop sig. Skrapa bort det frusna tuggummit med en slö kniv. Torka av med utspädd alkohol eller diskmedel.

Choklad: Skölj med kallt vatten. Arbeta in tvättmedel och skölj. Upprepa om nödvändigt.

Kaffe, te: Dränk i kallt vatten och gnugga in flytande tvättmedel. Om kaffet innehöll grädde, torka med diskmedel. Tvätta i varmt såpa vatten.

Smink: Ha på flytande tvättmedel direkt på fläcken. Gnugga ordentligt och skölj sedan noggrant.

Frukt och bär: Tvätta alltid färska fläckar med kallt vatten, använd aldrig tvål och vatten först på fruktfläckar, det kan göra att de aldrig kan avlägsnas.

Glass: Skölj med kallt vatten. Arbeta in tvål och skölj.

Bläck: Spraya på rikligt med hårspray på fläcken. Gnid med en ren trasa. Om märket kvarstår, gnugga fläcken med alkohol före tvätt.

Mögel: Behandla medan fläcken är färsk. Tvätta och låt soltorka.

Slem, kräk: Usch! Dränk fläcken i en lösning på en halv kopp salt och två liter vatten eller torka fläcken med denna lösning. Skölj med rent vatten och tvätta med varm vatten och tvål.

Lera: Vårskidåkarens fiende. Låt fläcken torka, borsta av ordentligt. Dränk i kallt vatten, arbeta in flytande tvättmedel och tvätta.

Färg: Torka med diskmedel, terpentin eller alkohol. Skölj genom att torka med rent vatten och tvätta sedan hela plagget.

Svett: Dränk plagget i varmt vinäger vatten.

Rost: Häll på citron juice och salt. Placera sedan i solen.

Läsk: Tvätta genast med kallt vatten, arbeta in flytande tvättmedel och skölj.
Varumärken